Hoe kan ik architect worden?
Wanneer je via de onderwijskiezer de richting architectuur opzoekt, zijn er verschillende mogelijkheden om de opleiding tot architect te volgen :
Architectuur - Academische bachelor
Architectuur - Master
Ingenieurswetenschappen Architectuur - Master
Ingenieurswetenschappen Architectuur: Architectuurontwerp en bouwtechniek - Master
Ingenieurswetenschappen Architectuur: Stadsontwerp en architectuur - Master
Ingenieurswetenschappen: Architectuur - Academische bachelor
Interieurarchitectuur - Academische bachelor
Interieurarchitectuur - Master
Landschaps- en tuinarchitectuur - Professionele bachelor
Toegepaste architectuur - Professionele bachelor
In deze groep opleidingen kan je de academische bachelors en masters terugvinden: Architectuur, Ingenieurswetenschappen Architectuur en Interieurarchitectuur. De opleidingen Landschaps- en tuinarchitectuur en Toegepaste architectuur zijn professionele bachelors.
Wat is het verschil tussen een architect en een ingenieur-architect?
Op de website toekomstige studenten van de KU Leuven kan je het verschil vinden tussen de opleiding tot architect en burgerlijk ingenieur-architect :
De opleidingen tot architect en burgerlijk ingenieur-architect leiden allebei op tot academisch geschoolde professionelen die gebouwen en de gebouwde omgeving bedenken, ontwerpen en verwezenlijken. Ze geven allebei toegang tot het beroep van architect. Ze zijn inhoudelijk nauw met elkaar verbonden, maar hebben toch een verschillende aanpak en invulling.
De opleidingen tot architect en burgerlijk ingenieur-architect bestrijken alles wat te maken heeft met de gebouwde ruimte en de praktijk van ontwerpen, plannen, bouwen, managen en wonen. De basisopleiding omvat drie grote kennisdomeinen:
- architectuur- en humane wetenschappen,
- bouwtechnieken en de exacte wetenschappen die daarbij nodig zijn,
- vormgeving en ontwerpen.
Echter, historisch gezien is de opleiding tot architect ontstaan uit een artistieke opleiding en de opleiding tot burgerlijk ingenieur-architect uit de ingenieursopleiding. Daardoor leggen ze andere klemtonen.
- De opleiding tot architect omvat de helft ontwerpvakken, een kwart architectuurwetenschappen en een kwart bouwtechnieken. De klemtoon ligt hier dus op het ontwerpen.
- De opleiding tot burgerlijk ingenieur-architect omvat de helft exacte en technische vakken, een kwart architectuurwetenschappen en een kwart ontwerpen. De klemtoon ligt hier dus op de ingenieursbenadering en de technische competenties.
Wat is het verschil tussen een academische bachelor/master en een professionele bachelor architectuur?
Op de website 'Leerwinkel Brussel' vind je een omschrijving van een professioneel gerichte en een academisch gerichte bacheloropleiding :
Een professioneel gerichte bacheloropleiding is in de eerste plaats gericht op de beroepspraktijk. Afstuderen betekent dat je de noodzakelijke kennis en vaardigheden hebt om een bepaald beroep (zoals verpleger of leraar) of groep van beroepen (bv. sociaal werk) uit te oefenen. Dit betekent niet dat je niet verder kan studeren. Via een schakelprogramma kan je doorstromen naar een masteropleiding.
Als afgestudeerde bachelor Toegepaste architectuur bijvoorbeeld kan je uiteraard terecht bij een architect of in een architectenbureau. Ook ingenieursbureaus, interieurarchitecten en lichtadviesbureaus kunnen je in dienst nemen. Je kan ook een loopbaan uitbouwen in een grote bouwonderneming of bij een overheidsdienst (de Regie der Gebouwen, gemeentelijke of provinciale technische diensten, parastatale instellingen).
Een academisch gerichte bacheloropleiding is in feite niet gericht op de arbeidsmarkt. Afstuderen betekent in dit geval vooral dat je de noodzakelijke kennis en vaardigheden hebt om aan een masteropleiding te beginnen. Dit betekent niet dat je geen job vindt op de arbeidsmarkt. Er is namelijk ook vraag naar afgestudeerden van academische bacheloropleidingen (bv. informatici). In de meeste gevallen stroom je door naar de master om je verder te verdiepen.
Wil je meer weten? Onderwijskiezer heeft hiervan een schema gemaakt .
Maak jouw eigen website met JouwWeb